EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA - Ozeleni naukom!

Event date
September 24, 2021
Venue
Novi Sad, Subotica, Kikinda, Mokrin, Šabac, Leskovac
Country
Serbia
Short description

Globalna pandemija COVID-19 ostaje dominantna tema i u 2021. Prethodno izdanje Evropske noći istraživača 2020. u Srbiji pokrivalo je ovu temu i pojavu prvih vakcina, vremen je da analiziramo šta se u međuvremenu dešavalo i gde su stigla istraživanja, međutim ne samo COVID-19 nego i klimatske promene, energetska efikasnost, hrana, transport veliki su izazovi koji nas očekuju u narednom periodu. Kako će se nauka nositi sa ovim u narednim godinama? U ovogodišnjem izdanju Evropske noći istraživača angažovaćemo naučnike nakon naučenih lekcija 2020. godine da pokažu šta će se dešavati u njihovim oblastima u narednim godinama.

Description

Nakon 2020. godine u kojoj su napravljene velike promene u prvobitnom planu i održavanja događaja u onlajn okruženju, 2021. godine, želimo da se Evropska noći istraživača vrati publici na „tradicionalan“ način i da ponudi veliki deo sadržaja u direktnom kontaktu između publike i naučnika. Imajući u vidu savete predstavnika Evropske komisije i Izvršne istraživačke agencije, tim Evropske noći istraživača iz Srbije primeniće sve preporuke na ovogodišnjoj manifestaciji Evropska noć istraživača. Uzeli smo u obzir lekcije naučene u poslednjih 11 izdanja Evropske noći istraživača u Srbiji i identifikovali najbolje prakse koje se uklapaju u ovogodišnje izdanje, a dalje u Horizont Evrope.

Znajući da EU kroz program Horizon 2020 finansira samo najbolje istraživačke i inovacione projekte, koji stvaraju znanje za dobrobit društva, projekat ReConNeCt Restart 3.0 ima krajnji cilj - da identifikuje i poveća javno priznanje onih izuzetnih istraživača, koji su zaduženi za vodeći društveni napredak prema programu Horizont Evrope i stimuliše promociju istraživačke karijere među mladim učenicima i studentima koji će preuzeti primat u predstojećim okvirnim programima EU.

https://www.nocistrazivaca.rs/

Geographical focus
  • Europe
  • Serbia
Scientifc field / Thematic focus
  • Cross-thematic/Interdisciplinary
Event type
  • Other

Entry created by Admin WBC-RTI.info on September 18, 2021
Modified on September 18, 2021